EEN AMSTERDAMMERTJE, DE CADEAU-OPTIES

Amsterdammertje te koopEen Amsterdams paaltje ofwel Amsterdammertje is, sinds de start van Amsterdam-cadeau.nl in 2011, het meest populaire cadeau van Amsterdam-cadeau.nl. Logisch, want de paaltjes staan bekend als hét symbool van Amsterdam. Amsterdam-cadeau.nl biedt vele opties rondom de paaltjes, voor particulieren én bedrijven. Daar komt bij dat ik ze wereldwijd verstuur. Wil je bijvoorbeeld een standaardformaat Amsterdammertje of juist de slanke variant? Wil je ze schoongemaakt en opgepoetst of opnieuw geschilderd zodat hij nog jaren mooi oogt?  Met graffiti als kunststuk, al dan niet voor een speciale gelegenheid? Met tekstplaat voor een blijvende, persoonlijke boodschap inclusief logo van het bedrijf en/of in de huisstijlkleuren van je bedrijf? Kan allemaal. Opvallend is dat veel klanten juist geen nieuw Amsterdams paaltje willen (die verkoop ik ook), maar juist een tweedehands Amsterdammertje: “Een tweedehands Amsterdammertje heeft echt in Amsterdam gestaan en heeft geleefd, heeft littekens en daardoor karakter”, is de mening dan vaak. Amsterdammertjes voor binnen verkoop ik ook, vaak gaat het dan om tot ca. 70 cm ingekorte stalen paaltjes (de hoogte van de paaltjes die boven de grond uitkomt) of kunststof Amsterdammertjes. De kunststof Amsterdammertjes worden naar een mal van een origineel Amsterdammertje gemaakt en zijn een leuke eyecatcher voor bij je thuis, of op kantoor. De witte variant is zelfs als lamp (met verschillende lichtkleuren en afstandsbediening), voor binnen of buiten verkrijgbaar. Lees hieronder over de diverse opties die Amsterdam-cadeau.nl biedt en als je vragen hebt, bel of mail gerust (06 29076947 // [email protected]).

Amsterdammertje, de cadeau-opties

Een (tweedehands) Amsterdammertje zonder poespas

Tweedehands Amsterdammertjes
Tweedehands Amsterdammertjes v.a. € 125

Via o.a. mijn netwerk van stratenmakers en aannemers weet ik al sinds 2009 aan Amsterdammertjes te komen, ondanks dat ze steeds schaarser worden.

Als je een Amsterdammertje 1-op-1 wil zoals ik ze ontvang dan is dat natuurlijk mogelijk. De één ziet er echter beter uit dan de ander, de diversiteit die ik krijg is enorm. Van bijna nog puntgaaf tot bijvoorbeeld een rode met zilveren kruizen, meerdere onderliggende verflagen, deuken, krassen en een kromgetrokken voetplaat. “Juist charmant”, vindt de één, “Verschrikkelijk!” de ander.

Als de kwaliteit van de tweedehands paaltjes die ik heb niet behoorlijk goed is toon ik altijd foto’s van de verschillende paaltjes die ik heb staan zodat je weet wat je krijgt (per paaltje krijg je duidelijke foto’s). Je kunt dan ook altijd nog bepalen dat je toch graag een upgrade ofwel opnieuw geschilderd wenst. 

Een Amsterdammertje schoongemaakt en opgepoetst

Schoongemaakt en opgepoetst Amsterdammertje
Schoongemaakt en opgepoetst Amsterdammertje, v.a. € 140

Met enige regelmaat heb ik nog relatief mooie en gave tweedehands Amsterdammertjes. Die hebben dan niet zo lang in Amsterdam gestaan en/of op een plek waar weinig verkeer was.

Soms heb ik dan ook paaltjes waarvoor alleen een beetje afsteken van losse verf en corrosieplekken, schoonmaken en oppoetsen zou kunnen volstaan (opnieuw schilderen blijft het mooist). Het is van de wisselende voorraad afhankelijk. Maar het hangt natuurlijk ook af van de beoogde ontvanger van het paaltje (soms wordt een ‘echt’ doorleefd paaltje gewenst vanwege het karakter dat het paaltje dan heeft), dus de keuze is aan jou.

Goed te weten ook: de paaltjes worden normaliter zo’n 30 tot 35 cm ingegraven, met voetplaat en al. Het is dit onderste deel dat er dan ook vaak gecorrodeerd en niet meer zo fraai is. Zeker wanneer het paaltje lang en op een relatief vochtige plek heeft gestaan, bijvoorbeeld langs de gracht. 

Bij de aanschaf van een Amsterdammertje laat ik de klant vaak aan de hand van foto’s kiezen welk paaltje van de huidige voorraad z’n voorkeur heeft.

Opnieuw geschilderd in de originele kleur (RAL3007)

Amsterdammertje opnieuw geschilderd in originele kleur, met een gouden en zilverkleurige op de achtergrond
Amsterdammertje opnieuw geschilderd in originele kleur, met een gouden en zilverkleurige op de achtergrond

Als je een Amsterdammertje cadeau wilt doen zal ik je opnieuw laten schilderen veelal adviseren. Veel paaltjes zijn immers in de loop der jaren gehavend geraakt: ze staan normaliter jarenlang 30 cm in de grond waardoor je onderop corrosievorming krijgt. Dat is niet mooi en dus niet leuk geven. Daarnaast zijn er vaak fietsen tegenaan gezet met krassen als gevolg. Ook auto’s hebben ze wel ‘ns geraakt bij het in- of uitparkeren natuurlijk.

Toch heb ik ook regelmatig nog hele mooie, relatief gave tweedehands Amsterdammertjes. Die hebben dan niet zo lang in Amsterdam gestaan en/of op een plek waar weinig verkeer was. Soms heb ik dan ook paaltjes waarvoor ik alleen schoonmaken en oppoetsen (zie volgende punt) zou adviseren als je hem cadeau wilt doen, veelal adviseer ik dus dat het paaltje opnieuw geschilderd wordt wil hij cadeauwaardig zijn. Het is van de wisselende voorraad afhankelijk. Maar het hangt natuurlijk ook af van de beoogde ontvanger van het paaltje dus de keuze is altijd aan jou! Klant is koning. 

Hoe dan ook, met opnieuw schilderen heb je wel de authentieke sfeer (de onderhuidse krassen en butsen blijf je enigszins zien), maar niet het hele ruwe rauwe karakter. Schoongemaakt, lichtjes opgeschuurd en opnieuw geverfd is het paaltje zeer cadeauwaardig. De foto rechts is een voorbeeld van een opnieuw geschilderd Amsterdammertje welke oorspronkelijk spierwit was. 

Opnieuw geschilderd in andere kleur(en)

Met enige regelmaat krijg ik verzoeken om een Amsterdams paaltje in een andere kleur dan de originele roodbruine kleur (RAL3007) te verven.

Voor liefhebbers van zwart of grachtengroen bijvoorbeeld, voor een hotellobby waar veel accentkleuren rood zijn, voor de Hornbach die er 100 in het oranje wilde hebben voor de opening van hun Amsterdamse vestiging of voor Easyjet in het oranje om ze zo, namens een reclamebureau, welkom te heten in Amsterdam.

Een Amsterdammertje in twee verschillende kleuren kan ook, oranje met zwarte Andreas kruizen bijvoorbeeld.

Omdat ik alleen RAL3007 in voorraad heb en dus (een) andere kleur(en) apart moet aanschaffen, komen de kosten daarvoor er los bij. 

Amsterdammertje met tekstplaat voor persoonlijke boodschap

Geef je het paaltje cadeau en wil je er graag op een mooie manier een persoonlijke boodschap op? Er is veel mogelijk wat dat betreft. 

De basis vormt veelal een aluminium plaatje van 12 x 7 cm (op de paal) of 20 x 14 cm (op de voetplaat). Het plaatje heeft een mooie ‘geborsteld staal’-look. Echter, een andere kleur achtergrond is ook mogelijk, zoals wit, zwart of RAL 3007 (de kleur van de paal) bijvoorbeeld. Qua bedrukking is het mogelijk zowel een tekst als een bedrijfs- of verenigingslogo op te nemen. Ook het drukken in kleur is mogelijk. 

Een 20 x 14 cm tekstplaat (al dan niet met logo) kan, gezien het formaat, alleen maar op de voetplaat. Een prima en duidelijke plek als het paaltje uiteindelijk niet ingegraven wordt, want anders zie je de hele tekstplaat niet meer natuurlijk! 

Amsterdammertje met datum voor persoonlijke boodschap

Amsterdammertje grachtengroen met trouwdatum
Amsterdammertje grachtengroen met trouwdatum

Geef je het paaltje cadeau en wil je er graag op een mooie manier een datum op, bijvoorbeeld een trouwdatum of jubileumdatum? Plakletters ofwel plakcijfers in diverse formaten en van diverse materialen zijn dan een oplossing. Zo kun je denken aan een paar millimeter hoge 3D-‘cijfers’ of ‘platte’ plakcijfers. Ook kun je kiezen voor ‘cijfers’  van hard glimmend plastic of juist makkelijk overschilderbare cijfers. Wat namelijk ook voorkomt is dat we de cijfers meeschilderen in de kleur van het paaltje waardoor er min of meer ook – net als bij de kruisjes – een 3D-effect ontstaat ‘vanuit’ de paal zelf.

Een ingekort Amsterdammertje

Kort Amsterdammertje maken
Kort Amsterdammertje maken

Amsterdammertjes zijn in totaal 106 cm hoog. Ca. 30 tot 35 cm wordt ingegraven, met voetplaat en al. Meest herkenbaar zijn ze dus ook voor hun ca. 75 cm dat ze boven de grond uitsteken. Als je een Amsterdammertje in de tuin wil gaan zetten is het geen probleem natuurlijk want dan kun je hem ingraven. Echter, wanneer je het paaltje binnen als stoere eyecatcher wenst dan is die onderste 30 tot 35 cm niet handig en mooi. Zeker de voetplaat is dan onhandig want die is hoekig en 50 bij 38 cm. Daarmee past het paaltje niet handig in een hoek bijvoorbeeld. Om die reden kort ik de paaltjes ook regelmatig in tot zo’n 70 a 75 cm. 

Voor de finishing touch krijgen ze dan ook een rubberen u-profiel onderop, voor de stabiliteit, de look & feel en ter bescherming van je vingers als je het paaltje op pakt of overhandigt.

Desgewenst kan er onder een ingekort Amsterdammertje ook een vierkante, platte plaat gelast worden.

Deze plaat kan dan eventueel ook meegeschilderd worden.  

Een Amsterdammertje met graffiti als kunstobject

Met gerenommeerde graffitiartiesten van Amsterdam Street Art worden Amsterdammertjes omgetoverd tot ware kunstobjecten. Op die manier zijn het prachtige, karakteristieke objecten voor bijvoorbeeld een hotellobby, een Amsterdams relatiegeschenk of heel bijzonder cadeau voor iemands verjaardag. Bekijk de diverse ontwerpen en mogelijkheden van Amsterdammertjes met graffiti in het speciale blogartikel dat ik hierover schreef. 

Amsterdammertjes met graffiti
Custom Amsterdammertjes met graffiti, v.a. € 849

Een nieuw Amsterdammertje

Nieuwe Amsterdammertjes bij entree van de tuin
Nieuwe Amsterdammertjes bij entree van de tuin. V.a. €235

Dat nieuwe Amsterdammertjes ook een hele goede keuze kunnen zijn blijkt wel uit de foto. Een klant van me heeft ze links en rechts van de ingang van z’n tuindeuren verwerkt. Een logische keuze voor nieuwe Amsterdammertjes lijkt me, als ik zo kijk naar de strakheid van die glazen ramen en deuren!

Kortom, voor diegenen die gewoon een strak en 100% gaaf Amsterdammertje willen: ik verkoop natuurlijk ook gewoon nieuwe Amsterdammertjes, met of zonder voetplaat.

Vroeger kon je nieuwe Amsterdammertjes ook nog kopen bij de Materiaaldienst van de gemeente Amsterdam maar zij doen dat al jaren niet meer helaas. Het is met name jammer omdat ze toen een stuk goedkoper waren om in te kopen, en dus ook om te verkopen.

Vanzelfsprekend kan ik de nieuwe Amsterdammertjes ook voorzien van een tekstplaat(je) of ander kleurtje en verstuur ik ze ook wereldwijd.

De waardering van www.amsterdam-cadeau.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 63 reviews.