Custom Amsterdammetjes met graffiti

Edwin van der Sar Amsterdammertje by Sjem Bakkus
Amsterdammertje voor Edwin van der Sar’s 48e verjaardag.

Hoe leuk zou het zijn om de Amsterdammertjes van street art ofwel graffiti te laten voorzien, liefst door bekende Amsterdamse street artists? Amsterdam Street Art (ASA) is het bureau van veel graffitikunstenaars. Van het één kwam het ander en we besloten bij het vijfjarig bestaan van ASA vijf aangesloten kunstenaars te vragen een Amsterdammertje te voorzien van hun street art. Het leverde prachtige paaltjes op die via de Go Gallery verkocht werden.

Toen vervolgens ook Ajax aan de lijn hing met het verzoek om een customized paaltje als bijzonder relatiegeschenk voor Adidas te laten maken, begon een mooi nieuw product zich meer en meer te vormen. Dit artikel laat de diverse ontwerpen over de tijd zien, bespreekt de ontwerpmogelijkheden en laat zien dat de paaltjes ook als kunstobject, als bijzonder en persoonlijk verjaardagscadeau en als bijzondere, persoonlijke dankuiting zijn gebruikt.

Genoeg gezien en gelezen? Direct een custom Amsterdammertje met graffiti bestellen.

Amsterdammertjes met graffiti, de voorbeelden

Amsterdammertjes met graffiti, de mogelijkheden en prijzen

Bestel ook een Amsterdammertje met graffiti


Amsterdammertjes met graffiti, de voorbeelden

De 5 Amsterdammertjes voor het 5-jarig bestaan van Amsterdam Street Art

Amsterdammertjes met graffitiZoals bij de introductie van dit artikel gezegd werden de paaltjes geëtaleerd en verkocht bij de Go Gallery. Het paaltje van DHM (helemaal rechts) is helaas wat beschadigd tijdens het transport naar de gallery waardoor we die niet hebben kunnen etaleren en verkopen. Hij staat bij mij thuis te shinen en de lichte schade geeft hem alleen nog maar meer ‘street’-gevoel. Bij interesse neem ik graag wat foto’s voor je (prijs van het paaltje € 895,-), bel of app met Amsterdam-cadeau.nl via 06 29076947.

Voor een goed beeld per paaltje hierbij de volgende close ups van de paaltjes en foto’s van de makers:

Het voor Adidas gemaakte Amsterdammertje als dank voor de sponsoring (opdrachtgever Ajax)

Als bijzondere dank voor het verlengen van de sponsoring van Ajax door Adidas werd besloten een Amsterdammertje te customizen in Adidas stijl. Graffiti artist Sjem Bakkus (die ook bovenstaand zwart-wit paaltje maakte), kreeg de opdracht. Het paaltje bevat leuke, speelse elementen zoals een mannetje zittend op de rand van het paaltje, een subtiele hint naar de toen nog missende 34e landstitel. Naast het custom design werd het paaltje opgesierd met een tekstplaat met persoonlijke tekst namens Ajax.

Twee custom Amsterdammertjes voor hotellobby (opdrachtgever Studio Bricks voor Citizen M hotels)

Wat is er beter dan 1 Amsterdammertje met stijlvolle graffiti? Juist, 2 stuks! Deze twee Amsterdammertjes behoren tot m’n favoriete designs: Dag + Nacht by Sjem Bakkus. Veel stijlvoller dan dit worden ze niet!

Edwin van der Sar, 48, custom Amsterdammertje (namens zijn vrouw)

Edwin van der Sar Amsterdammertje by Sjem Bakkus
Custom designed Amsterdammertje voor Edwin van der Sar zijn verjaardag.
Als groot Ajax fan is het natuurlijk prachtig om met je webshop ook nog ‘ns zaken te kunnen doen met Ajax en Edwin van der Sar! Superleuk dan ook natuurlijk dat zijn vrouw (Annemarie) vroeg om een custom Amsterdammertje voor Edwin zijn 48e verjaardag! Het paaltje draait natuurlijk om voetbal en toont hoogtepunten van Edwin z’n carrière. Zo zijn er diverse kampioenschappen uitgebeeld, zoals het met Ajax winnen van Champions League in 1995. Daarnaast komt ook het rood wit blauw als herinnering aan Edwin z’n interlandcarrière terug en zijn de namen van z’n kinderen in het artwork van de voetplaat verwerkt.

Amsterdammertje voor de ABA (opdrachtgever Edwin van der Sar foundation)

Om de Amsterdam Business Associates (ABA) te bedanken voor het door hun georganiseerde diner waarvan de opbrengsten naar de Edwin van der Sar foundation gingen, is besloten de ABA te bedanken met een kunstwerk Amsterdammertje, ofwel een Amsterdammertje met graffiti. Helaas ging de uitreiking op 17 maart 2020 niet door als gevolg van de Corona crisis. Het Amsterdammertje is weer gedesigned door Sjem Bakkus. De Edwin van der Sar Foundation helpt mensen met hersenletsel. Revalidatie, participatie en preventie zijn de speerpunten. Via de site van de foundation lees je er meer over en kun je doneren.

Amsterdammertjes met graffiti, de mogelijkheden en prijzen

Enthousiast geworden? Bestel een Amsterdammertje met graffiti via Amsterdam-cadeau.nl. Je kunt natuurlijk ook eerst bellen om je wensen en de mogelijkheden door te nemen: 06-2907 6947. In de basis komen de mogelijkheden hier op neer:

Vrije opdracht of naar eigen idee

Je kunt de street artist voor het ontwerp van het paaltje een specifieke opdracht meegeven of hem of haar creatieve vrijheid laten gebruiken. Dat laatste is bijvoorbeeld gebeurd rondom de Dag + Nacht paaltjes van Sjem Bakkus. Het enige dat daarbij verzocht werd is iets te doen rondom ‘Pride’ en dan in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen gelinkt aan gaypride, maar juist ook de trots die wij voelen als stad. We geven om vrijheid, zijn liberaal, brutaal, etc. Het paaltje voor Edwin van der Sar en voor de ABA zijn weer typisch paaltjes waarbij de opdrachtgever een specifiekere opdracht heeft meegegeven, waardoor er minder creatieve vrijheid is voor de graffiti artist. Het meegeven van specifiek gewenste items voor het ontwerp kost 121 euro (incl. BTW) extra. Omdat het soms wat onduidelijk is of een ontwerp nou nog valt onder creatieve vrijheid of niet, laten we het oordeel daarover aan de kunstenaar.

Keuze street artist

Tot nu toe hebben we de meeste opdrachten laten uitvoeren door Sjem Bakkus. Er zijn echter meerdere street artists mogelijk alleen kunnen we daarbij de prijzen zoals op Amsterdam-cadeau.nl genoemd, (nog) niet garanderen. Ook kan het zijn dat een artiest (tijdelijk) niet in Nederland is waardoor het werk niet uitgevoerd kan worden. Wanneer je een andere street artist wenst zal die artist direct om beschikbaarheid en een prijsopgaaf gevraagd worden. Over Sjem Bakkus zijn stijl schrijft ASA: “It’s not easy to describe Sjem Bakkus’ work. The extraordinaire painter has a crazy but funny style, which is characterized in an original way of expression. While checking his work out you will be taken on a fantasy trip through madness and complexity.”

Ingekort of geheel paaltje

Amsterdammertjes zijn in totaal 1.06 meter hoog. Boven de grond komt vaak 75 cm en onder de grond gaat dus ongeveer 30 cm (inclusief voetplaat van 50 x 38 cm). Omdat de Amsterdammertjes voorzien van graffiti vaak overhandigd worden voor publiek en dus draagbaar en handzaam moet zijn, worden de paaltjes vaak ingekort tot ca. 75 cm. Ook komen de paaltjes vaak ergens als blikvanger op kantoor, op een balie of in een lobby waardoor het onderste deel niet praktisch is. Onder het ingekorte paaltje komt een dik rubberen u-profiel (zie paaltje voor de ABA) waardoor het paaltje stabieler staat, geen scherpe onderrand meer heeft en meer ‘af’ is.

Tekstplaat met persoonlijke tekst

Vaak wordt het paaltje ook voorzien van een tekstplaat met persoonlijke tekst. Wanneer de voetplaat nog op het paaltje zit (zoals bij die van Adidas) kan die het best daarop. Is het paaltje ingekort dan komt het plaatje vaak op ongeveer 3 cm boven de onderrand (1 a 2 cm boven het rubberen u-profiel). Voor de voetplaat wordt vaak een tekstplaat van 20 x 14 cm (met tekst en logo opdrachtgever) gebruikt. Voor op het paaltje zelf wordt vaak uitgegaan van 12 x 7 cm (dun aluminium, geborsteld staal look).

Verzendkosten

Wanneer het afleveradres in Amsterdam is dan breng ik het paaltje graag persoonlijk langs, de verzendkosten zijn dan bij de prijs inbegrepen. Voor afleveradressen buiten Amsterdam zal direct een prijs bij een kunsttransporteur opgevraagd worden welke dan onderdeel van de offerte wordt. Zelf (laten) ophalen kan natuurlijk ook altijd!
De waardering van www.amsterdam-cadeau.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 67 reviews.