Amsterdamse straatnaambordjes als cadeau

Straatnaambord Nieuwmarkt
Amsterdam straatnaambord v.a. €92,- (inclusief BTW en verzendkosten)
Amsterdam-cadeau.nl verkoopt al sinds jaar en dag typisch Amsterdamse straatnaambordjes. We laten je dan ook graag, ter leering ende vermaeck, een aantal bijzondere voorbeelden zien. Maar wat maakt nou eigenlijk een typisch Amsterdams straatbordje en denkt iedereen daar hetzelfde over? Ontdek het en zie waar grafisch vormgever Carel Kuitenbrouwer zich allemaal aan ergerde. Hij pleitte voor de invoering van één type straatnaambordje, om zo de versnippering, die door de stadsdelen is ontstaan, tegen te gaan. Zijn korte film moest voor de ommekeer zorgen om in elke straat van de stad een qua format eenduidig straatbord te krijgen. Zo rondkijkende is het niet echt gelukt maar het blijft prachtige televisie als je het mij vraagt! Enthousiast geraakt en wil je ook een ’typisch’ Amsterdams straatnaambordje, dan zit je goed bij Amsterdam-cadeau.nl! Wij bieden laagsteprijsgarantie, leveren het snelst, bieden er, als enige, desgewenst ook de blauwe oortjes bij aan en sturen je binnen 24 uur een ontwerp en prijs, en leveren ook nog eens de officiële bordjes (nieuw)zoals die in de stad hangen. We versturen de borden trouwens wereldwijd. Lees verder of ga direct naar de productpagina m.b.t. straatnaambordjes om er één te bestellen.

Wat maakt typisch Amsterdamse straatnaambordjes?

Kleurstelling en lettertype

Straatnaambord Amsterdam kopenNergens in Nederland wordt het straatnaambord-format van Amsterdam gebruikt. Het kenmerkte zich door de donkerblauwe achtergrondkleur RAL5022 en het stijlvolle lettertype: NBPR-D, ook wel Ovink-D genoemd (tekstkleur wit, RAL 9016). Het is in de jaren 60 van de vorige eeuw getekend door een ontwerpcommissie die onder leiding stond van professor Ovink, daarom de naam.  Inmiddels is de standaard achtergrondkleur RAL5013 en is het lettertype NEN-1772. Naar onze mening is het format van het straatbord zoals hier rechts weergegeven nog steeds het meest voorkomend binnen Amsterdam. Sinds een aantal jaar is er ook een veel lomper lettertype op de bordjes te zien, dit ten behoeve van de leesbaarheid en voor slechtzienden. Die variëteit van straatbordjes is typisch voor Amsterdam, zowel qua opmaak, lettertype, soort bord, aanbrenghoogte en kleur.

Grafisch vormgever Carel Kuitenbrouwer over de Amsterdamse straatnaambordjes

Still AT5 video Carel KuitenbrouwerGrafisch vormgever Carel Kuitenbrouwer ergerde zich lange tijd mateloos aan de diversiteit aan straatnaambordjes in Amsterdam en werd tot 2x toe geïnterviewd door lokale televisiezender AT5. Het maakte mooie televisie (zie video rechts). Carel pleitte uiteindelijk met behulp van een korte film getiteld “Opkomst en ondergang van een goede letter” voor standaardisering van de straatnaambordjes in Amsterdam.

Voorbeelden Amsterdamse straatnaambordjes

Eerbetoon aan andere of voormalige favoriete plek in Amsterdam

Leidseplein straatnaambord AmsterdamDe meeste mensen kopen een straatnaambordje bij Amsterdam-cadeau.nl omdat ze hun voormalige of andere favoriete woonplek in de wereld graag herinneren. Het dan hebben van een straatnaambordje roept de positieve herinnering dan steeds direct op.

Zo stuurde ik een straatbordje – nou ja, zeg maar straatbord – met de “Van Hanxleden Houwert” straat uit Geuzenveld op naar Mallorca, de Ruysdaelstraat naar Arnhem en “Leidseplein” naar Verden, Duitsland. “The sign (Leidseplein, red.) is just for decoration purpose – my wife and I have spent many, many beautiful times in Amsterdam and the sign reminds us. So we are going to find a nice place for the sign in our house.” Voor de Ruysdaelstraat speelde het volgende: “Volgende maand nemen wij met pijn in ons hart afscheid van ons huis aan de Ruysdaelstraat. Dit huis heeft heel erg veel historie en is belangrijk geweest voor o.a. samenwonen/huwelijk en meer. Graag willen wij uiteraard een blijvende herinnering meenemen naar ons volgende huis. Om nou om 3 uur ’s nachts een straatnaambord van de muur af te trekken vond ik ook weer zoiets, dus zou jullie het volgende willen vragen…”

Het ‘officieel’ maken van een bepaalde plek

Bedrijfsnaam op straatnaambordHet komt ook regelmatig voor dat bijvoorbeeld bedrijven hun locatie het liefst omdopen tot een zogenaamde ‘officiële’ locatie die de naam draagt van het bedrijf. Zo ook met Chaud Devant, het merk voor moderne kokskleding met perfecte pasvorm, modieuze uitstraling en goede kwaliteit”. Hun vestiging op de Wenckebachweg 47b hebben ze geheel aan Amsterdam gewijd met naast muurschilderingen van typisch Amsterdamse panden, een origineel Amsterdammertje en het straatnaambordje “Chaud Devant street in de wijk New Amsterdam”, in de typisch Amsterdamse stijl.

Herinnering aan een leuke tijd in Amsterdam

Straatnaambord Amsterdam met eigen tekstAangezien elke denkbare tekst op een straatnaambordje kan besloot deze klant de Sumsum straat in Amsterdam te laten maken. Zijn verhaal: “Een speciaal kadootje voor een goede vriend die hier een paar weken op bezoek was en erg onder de indruk van onze stad was”, “Elke keer als hij mij vroeg of ik een trekje van zijn joint wilde vroeg hij ‘you want some’ en zo ontstond de nick name Sumsum

Eerbetoon aan kind (geboorte cadeau)

Amsterdams straatnaambord geboorte naam cadeauOm de geboorte van m’n eigen neefje luister bij te zetten besloot ik in 2006 een straatnaambordje met het Jessyplein in Nieuw-West te laten maken. Het bord hangt nu nog steeds in de tuin van m’n broer en het is na al die jaren nog in zeer goede staat, al zeg ik het zelf!

De Ferdinand Bol straat maakte ik eind 2019 een keer voor een klant die me als reden vertelde: “[…] Grappig, ons neefje (pas geboren) heet: Hero Ferdinand Bol (verwekt in de Pijp vlak bij de Ferdinand Bol).  Dat bord (Ferdinand Bol straat, red.) zal hij bij zijn pensioen nog hebben met de namen van zijn ooms achterop, doe ik zelf, leuk.”

Eerbetoon aan overledene

Straatnaambord overledene Amsterdam Charlton Louis Wondel plein Walvisbuurt
Foto van Het Parool

De zus van de doodgeschoten Charlton Louis Wondel schonk haar moeder Astrid het Amsterdams naambordje voor het dan toe naamloze trapveldje. Lees het trieste verhaal achter dit straatnaambord in dit artikel van Het Parool.

Ter herinnering aan de zeer geliefde clubman van AVV Swift “Dick van Doesburg” maakten we het straatnaambord “Dick van Doesburgplein” voor op het terrein van AVV Swift. “Dick was trots op Swift, en Swift is trots op hem. Maandag is op de Algemene Ledenvergadering van de club besloten om het gedeelte tussen de kantine en het hoofdveld om te dopen tot het Dick van Doesburgplein. Zo blijven Dick en Swift aan elkaar verbonden”, zo valt op de site van hetamsterdamschevoetbal.nl te lezen.

Eerbetoon aan diverse Amsterdamse vestigingen

Straatnaambord vestiging Amsterdam

Begin 2019 verhuisde e-commerce partij Yellowgrape naar de Herengracht. Het achterliggende verhaal voor het bestellen van drie Amsterdamse straatbordjes:  “Het was een cadeau ter ere van ons nieuwe kantoor op de Herengracht namens alle collega’s voor Johan en Rik. Zij zijn de oprichters/partners van Yellowgrape. De vorige kantoren zaten op Kraanspoor en de Keizersgracht, daarom deze 3 borden :)”

Overig

Ajax Amsterdam straatnaamborden stadionsMet bovenstaande voorbeelden heb ik een kijkje gegeven in de toepassingsmogelijkheden van een Amsterdams straatnaambordje. Omdat praktisch elke tekst op een straatnaambord kan zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat bijvoorbeeld te denken van deze Ajax fan die zijn zolder omgedoopt heeft tot Ajax zolder en er ‘dus’ 3 straatnaamborden wenste die verwijzen naar de drie stadions van Ajax? Zoals Carel Kuitenbrouwer al heel duidelijk maakte, de straatnaambordjes in Amsterdam zijn nogal divers.

Wat ik vaak doe als iemand om een bepaalde, bestaande straat, gracht, laan of plein vraagt, is die straat opzoeken via Google Maps en dan via Streetview uitzoeken wat een bestaande opmaak van het straatnaambord is (qua verdeling van de tekst over het bord en wat betreft de wijkaanduiding). Vervolgens maak ik altijd een visueel opzetje, zodat het gewenste straatnaambord alvast ‘gezien’ en geaccordeerd kan worden door de geïnteresseerde. Dit doe ik altijd binnen 24 uur. Je weet door het voorbeeld (en de bijbehorende voorwaarden) dus altijd van tevoren wat je krijgt!

Sinds medio 2020 heeft Amsterdam-cadeau.nl een samenwerking met de straatnaambordenleverancier van Amsterdam. Officiëler krijg je het dus niet! Door die samenwerking kunnen we ook nog ‘ns de goedkoopste prijs van Nederland voor dit soort straatnaamborden rekenen. En, zoals gezegd, binnen 24 uur krijg je je ontwerp toegestuurd.

De waardering van www.amsterdam-cadeau.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 60 reviews.